2008. december 7., vasárnap

Unnepek Gorogorszagban

Ünnepek Görögországban:

A görögországi ünnepek szorosan összefüggenek a vallással és az ortodox naptár szerint ünneplik őket.

Január 1.-Újév és Ágios Vassélis ( Szent Vaszil ) ünnepe, ezen a napon az emberek kölcsönösen megajándékozzák egymást apróságokkal, a gyerekek házról házra járva dalokat énekelnek, az idegenek bazsalikomköteggel ajándékozzák meg egymást.

Január 6.-Az Úr megjelenésének ünnepe, Jézus megkeresztelésének ünnepe a Jordán folyóban. Ezen a napon a tengerbe, tóba, vagy folyóba keresztet szoktak dobni, a fiatal férfiak pedig azon versengenek, kinek sikerül hamarabb kiemelnie a vízből.

Január 7.
-Keresztelő Szent János ünnepe

Március 25-Szűz Mária jelenésének ünnepe és a Függetlenség napja. Három héttel a böjt kezdete előtt kezdődnek az ünnepségek, estélyeket rendeznek, melyeken a vendégek álarcot viselnek.

Tiszta hétfő-A böjt első napja. Ezen a napon sárkányt szokás eregetni, és speciális böjti ételeket fogyasztanak.

Húsvét-Nagypéntek, Húsvét vasárnap, Húsvét hétfő. Nagypénteken gyertyás körmenettel Jézus képmását hordják körbe, szombat éjfélkor a pap kihirdeti, hogy Jézus feltámadt, és az ő égő gyertyájáról a többi hívő is meggyújtja a magáét, az élet lángját, amit hazavisznek otthonaikba. Vasárnap a rokonok látogatják egymást, roston sült bárányt készítenek és versenyeznek a pirosra festett, keményre főzött tojások széttörésében.(Csúcsosabb végükkel egymáshoz koppintják őket).

Május 1-A tavasz és a munka ünnepe. Ezen a napon szokás a bejárati ajtókat virágcsokorral díszíteni.

Május 25-Jónok napja. A Jón-szigetek Görögországhoz való csatolásának ünnepe

Június eleje-a Szentlélek ünnepe

Június 30-Szent apostolok ünnepe

Augusztus 15-Szűz Mária mennybemenetele

Október 28-"Óchi" napja, az olasz ultimátum elutasításának ünnepe, 1941-ben (az akkori miniszterelnök, Metaxas, elutasította Mussolini kérvényezését, hogy az olaszok bevonuljanak Görögország területére, a görögök okupáció elleni harcának kezdete).

December 25-26- karácsony

Nincsenek megjegyzések: